Minnesluckan

Text

Hur såg det ut på min gata för hundra år sedan? Hur var barnen klädda på mormors tid?

Ett museets viktigaste uppdrag är att samla. Vi samlar föremål, historier och bilder. Det har vi gjort sen vi startade 1878. Minnesluckan helt enkelt är museets minnesbank som förmedlar skånsk historia i skånsk nutid. Här kan besökaren både hämta kunskap och själv fylla i luckor med eget vetande.

Har du något speciellt ämne som du söker information om kolla gärna först bland våra samlingar, sen är du välkommen att kontakta oss för tidsbokning där vi kan ta fram material ur samlingar och arkiv. Läs mer om våra samlingar.

Brodericafé

Varje onsdag har vi öppet brodericafé i Minnesluckan. Klockan 13.00–16.00 är det öppet för de som vill sy tillsammans med andra.

Fokus på Arkivens dag: Synd och skam

En äldre svartvit bild med män och kvinnor som står i vattnet vid strandkanten iklädda äldre baddräkter.

Ibland sparas sådant i arkiven som vi helst skulle vilja glömma. Sådant vi skäms för: fel vi begått, avslöjande bilder, ord vi aldrig borde ha uttalat eller skrivit ner. Vad ska eftervärlden tycka? Kanske tycker de annorlunda än vi.

Temat för Arkivens dag 2017 är Synd och skam. Arkivens dag är ett samarrangemang mellan Regionmuseet, Kristianstads kommunarkiv, Skånes Arkivförbund, Skånes hembygdsförbund, Kristianstadsbygdens släktforskarförening och Folkrörelsernas arkiv i Kristianstad. I Fokus på i Minnesluckan ges några smakprov på vad man kan hitta i de olika arkiven, med betoning på det som anses eller har ansetts vara syndigt och skamligt.

Visas i minnesluckan 11/11–23/11.

Kommande programpunkter i Minnesluckan

Öppettider

9 jan–26 april:
tisdag-torsdag: 13.00–16.00

4 sep–13 dec:
tisdag-torsdag: 13.00–16.00

Första söndagen i månaden: 13.00–16.00
I samband med programpunkter (se kalendariet)

Lov & helgdagsöppet