Oenighet ger styrka

Ett kollage. Till vänster en svartvit bild av tre män kring en filmkamera. Till höger en filmaffisch med en kvinna bakom grafiskt mönster och text.

På Kristianstads konsthall en utställning med de färgstarka Bauhaus situationisterna, en experimenterande konstnärsgrupp verksam mellan 1960-1977. Det finns en idag nästan bortglömd filmproduktion av gruppen. Lars Gustaf Andersson, professor i filmvetenskap några av gruppens kortfilmer.

Spiste Horisonter, 1950

Wilhelm Freddie och Jørgen Roos, 4 min

En film om kärlek och dess förstörelse i fullkomlig lycka. Surrealistkonstnären Wilhelm Freddie åtalades för pornografi 1937 i Danmark, och var därför en heroisk figur i Situationist cirklar. Svart/vit med ljud

Sur le passage de quelques personnes à travers une assez courte unité de temps (Kommentar till ett förlopp), 1959 fransk.

Av Guy Debord medverkan Asger Jorn. 18:49 min

Experimentell film sammansatt av olika filmklipp, utsikt över Paris och dess bostadsområden, och bilder av Debord och hans vänner på caféer och gator. Ljudet består av bl.a. situationistiska uttalanden.

So ein Ding muss ich auch haben (En sån sak måste jag ha), 1961

Dansk-tysk. Av Albert Mertz, Jörgen Nash och Gruppe SPUR, München, med musik av Asger Jorn och Jean Dubuffet, ca 18 minuter

Filmen bygger på repetition och avbrott. Den består av betraktelser över vardagshändelser i en tysk stad blandas med absurda scener där en man kommer hem med en boll i present till sin dotter, som är fastbunden i balkongräcket. Men dottern envisas med att kasta ner bollen igen. Och mannen envisas med att hämta tillbaks den igen.

La Jetée (Terrassen), 1962, fransk

Av Chris Marker, 28 minuter

Filmen utspelar sig i en postapokalyptisk värld efter tredje världskriget där överlevare experimenterar med tidsresor. Filmen består nästan enbart av stillbilder. (Terry Gilliams film De 12 apornas armé från 1996 är baserad på Terrassen).

Se frem til en tryg tid (Se fram mot en trygg tid), 1962, dansk

Av Ole John och Jörgen Leth produktion Bauhaus Situationniste, 10 min.

Filmen består huvudsakligen av närbilder i stackato av en person som rakas med en rakkniv och blandas med slumpmässiga uttalanden av en jovialisk dansk. Sekvensen av filmbilder är omotiverat avbrutna. Svart/vit film med ljud.

Stackars, stackars herr Olzon, 1964, svensk

Av Magnus Magnusson och Jerker Thorsson

En film – en antifilm – en filmfilm, 1964, svensk.

Av Carl Slättne, 5 min

Anti-filmen är en svartvit, kornig betraktelse av en kvinna som springer på en skånsk leråker medan vi på ljudbandet hör röster mässa om filmetablissemanget – och den ständigt återkommande Harry Schein – samt parafrasera Gertrud Stein med sentensen ”en film är en film är en film”.

15 oktober 2017

13.00

Konsthallen

Fri entré

Biljetterna släpps 7 oktober och säljs/delas ut i regionmuseets reception under öppettider. Överblivna biljetter släpps i samband med visningarna.

Logotyp för Bionalen Kristianstad och med samma text i rött och svart.